Bardzo pomocny w utrzymaniu szczupłej sylwetki jest błonnik pokarmowy. Produktów bogatych w błonnik warto zresztą jeść jak najwięcej. Poprawiają one metabolizm i zwykle zawierają niewielką ilość kalorii. Najlepiej spożywać dziennie przynajmniej 30 g błonnika. Wtedy będzie naprawdę działał. Ze swojego jadłospisu najlepiej raz na zawsze wyrzucić białe pieczywo. Zamiast niego sięgamy po pieczywo pełnoziarniste. Codziennie należy też jeść co najmniej pięć porcji warzyw i dwie porcje owoców. Będąc na diecie należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W warzywach zawarty jest błonnik nierozpuszczalny. Wpływa regulująco na pracę jelit, przyspiesza wydalanie toksyn. Nie wchłania wody dzięki czemu wypełnia żołądek dając wrażenie wypełnienia. Spożycie produktów bogatych w błonnik jest wskazane zwłaszcza dla tych, którzy mają problem z zaparciami. Znajduje się on głównie w skórce owoców oraz pestkach i ziarnach. Jeszcze długo po posiłku będziemy mieli przyjemne doznania wypełnienia.
Mogą Ci się spodobać
-
5 lat ago
Czy dietetyczne posiłki są niesmaczne?
-
3 lata ago
Dieta Kwaśniewskiego
-
6 lat ago
Dieta niskowęglowodanowa
-
6 lat ago
Co powinno być podstawą zdrowej diety?
-
5 lat ago
Dieta Dukana- co jest najważniejsze?
-
6 lat ago
Dieta, czy ćwiczenia co wybrać?