Soczewica jest rośliną, która jest od wieków powszechnie stosowana w polskich kuchni. Szczególnie na wschodnich terenach Polski, gdzie ludzie mają większe połączenie z darami matki natury. Młode pędy roślin są biotwórcze, mają tendencję budującą dla naszego organizmu, w przeciwieństwie do „martwego pokarmu”, którego trawienie tylko nam zabiera energię. Kwas foliowy, zawarty w soczewicy dobroczynnie wpływa na kobietę oczekującą dziecka, jak i na sam płód. Kiełki soczewicy zawierają mnóstwo witamin. Dzięki włączeniu ich na stałe do menu, gwarantujemy sobie świeże źródło najlepszych witamin, jakie może nam zaoferować ziemia. To również łatwo do przyswojenia formy aminokwasów, które są kluczowe w procesach komórkowych naszego ciała. Bez białek, nie ma życie. Na kłopoty z nerwami i osłabionymi włosami- tylko soczewica. Zawiera bowiem całą masę substancji mineralnych, takich, jak żelazo i krzem. Wystarczy przed dobę moczyć ziarno pszenicy, następnego dnia przecedzić je i przemyć oraz położyć, najlepiej na papierowej serwetce i, gdy wyschną, na 1, 5 doby rozłożyć do foliowych worków.
Mogą Ci się spodobać
-
4 lata ago
Ćwiczenia a dieta
-
3 lata ago
Praca dietetyka
-
6 lat ago
Dieta niskoglikemiczna
-
3 lata ago
Zdrowa dieta przeciw starzeniu się organizmu