Metod podejścia do odchudzania jest wiele. Wciąż popularną strategią jest odstawianie pewnych kategorii produktów. Zwłaszcza tych postrzeganych jako najbardziej kaloryczne. Coraz częściej jednak pojawiają się głosy, że świetna sylwetka nie wymaga całkowitego odstawienia pieczywa, słodyczy czy soli. Można jeść to wszystko, ale z umiarem. Właśnie od rozsądnego podejścia do ilości spożywanego jedzenia warto rozpocząć swoją dietę. Zamiast kilku ciastek, można zjeść jedno. W miejsce dokładki, wybrać się na poobiedni spacer. A posiłki jeść na mniejszych talerzach. W ramach bardziej racjonalnego odżywiania się mimo wszystko czasami warto ograniczyć pewne kategorie produktów. Robienie tego z dnia na dzień często kończy się fiaskiem dietetycznych założeń. Można jednak przykładowo ustalić z samym sobą, że na przykład słodycze je się wyłącznie w wybrane dni tygodnia. A następnie zmniejsza się liczbę tych dni. W ten sposób organizm naturalnie odzwyczaja się od pewnych składników. Po jakimś czasie chęć na nie może nawet całkowicie zniknąć.
Mogą Ci się spodobać
-
6 lat ago
Dieta rotacyjna
-
6 lat ago
Dieta dla biegacza
-
3 lata ago
Praca dietetyka
-
5 lat ago
Dieta kopenhaska